Stobyskolan

På Stoby anser vi att ungdomarna är vår framtid och vi vill gärna ta vara på deras drivkraft. Därför har vi ett stort engagemang i vad vi kallar Stobyskolan.

Här tar vi varje år in flera lärlingar som får en gedigen utbildning inom hantverkaryrket. Detta medför att vi utbildar kompetenta hantverkare som ofta fortsätter sin karriär inom Stoby. Att vi kan hjälpa dem in i näringslivet är belönande både för Stoby som företag, och för våra befintliga hantverkare som gärna delar med sig av sin kunskap.

Grattis Wiktoria!

Här ser ni Wiktoria Partyka, en av våra lärlingar, som i dagarna tagit sig vidare i Måleri-SM som kommer att avgöras i Helsingborg i april. Vi ringde upp henne för en liten pratstund.

Hej, och grattis till avancemanget! Klassisk fråga, men hur känns det?
Det känns nervöst men det är verkligen jättekul! Jag var ganska nervös inför tävlingen, men det var inte så läskigt som jag trodde. När man väl satte igång så var det rätt lugnt.

Vad fick ni göra?
Tävlingen var uppdelad i fyra moment; tapetsering i hörn med mönsterpassning, stryka en snickeriyta, streckmålning av ett timglas på frihand och färgbrytning.

Vilket moment var svårast och vilket var enklast?
Färgbrytning! Det var lite knepigt att blanda fram rätt nyans, jag kom fel på det i början men det blev bra till sist! Tapetseringen är det moment jag var mest nöjd med.

Hur blir man uttagen till att vara med i den här tävlingen?
Det var Alexander Löfgren, vår platschef i Helsingborg, som föreslog att jag skulle vara med. Jag tänkte att det skulle vara en bra erfarenhet, oavsett om det gick bra eller dåligt.

Vad händer nu då?
Nu väntar vi på vidare information om vilka moment som kommer i finalen.

Hur tycker du det fungerar att vara lärling på Stoby?
Jättebra, både kollegorna och cheferna är jättebra! Det är väldigt skönt att Stobyskolan finns och att Stoby lägger ner så mycket tid på sina lärlingar.

Vad blir dagens arbete?
Vi renoverar en lägenhet så vi ska slipa lite, tapetsera och måla snickerier.

Grattis till personen som bor i den lägenheten säger vi – inte illa att få tapetserat av en nybliven SM-finalist!
Lycka till Wiktoria, alla vi på Stoby håller tummarna för dig!

Fakta:
Wiktoria är 20 år och har gått på Rönnowska gymnasiet i Helsingborg och har under tiden där gjort sin praktik på Stoby. Numera är hon lärling på Stoby och med hjälp av Stobyskolan förbereder hon sig inför stundande Måleri-SM och även det senare gesällprovet.

 

Sveriges jobbigaste evenemang!

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 50-tal yrken. Under tre intensiva dagar erbjuds skolor och allmänhet att gratis få besöka evenemanget för att få möjligheten att titta, fråga och själva få prova på olika yrken.

Under Yrkes-SM kommer de bästa av de bästa tas ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills).

Läs mer på https://yrkessm.se/