Färg för alla tillfällen

Välj din färg bland vårt stora sortiment av kvalitetsprodukter. 

Tips till dig som ska måla om huset

Har det blivit dags att måla om huset? Läs våra fem punkter nedan för ett lyckat resultat!

1. För att få ett bra resultat är det viktigt att du väljer lämplig färgtyp till ditt hus. Är du minsta tveksam om vilken färg som huset är målat med tidigare, eller om du vill byta till någon annan färgkvalitet är det en bra idé att rådgöra med en Fasadexpert.

2. Tänk även på att skaffa bra verktyg, säkra stegar, bockar och ställningar om det behövs. 

3. Gör rent! Tidigare målade fasade ska först rengöras. 

  • Vät ytan med vatten så rengöringsmedlet inte sugs in i fasaden. 
  • Skrubba hårt nedsmutsade ytor med rotborste eller liknande. En tvättborste med vattenmunstycke är ett praktiskt hjälpmedel. 
  • Skölj noggrant med rent vatten. 

4. Skrapa bort eventuell lös och flagnande färg. Tidigare målade ytor som är mycket blanka eller hårda mattas ned genom slipning eller stålbortsning. Sprickor och fogar ska tätas. 

5. Grundmåla alla omålade ytor med grundfärg eller fläckgrunda på omålade partier.

 

Tips!

  • Räkna med att lägga ned ungefär tre fjärdelar av arbetstiden på underarbetet och resterande på själva målningsarbetet.  
  • Kontrollera fuktkvoten - Före målning ska träet vara torrt och ha en fuktkvot under 16%
  • Måla aldrig på kalla eller solheta ytor
  • Måla inte när det finns risk för regn och dagg

Kom in till oss i butiken och prata med våra Fasadexperter om du vill ha fler tips och råd. Vi kan även ge dig en offert på hela arbetet, så kan du få tid över till annat. Självklart kan du använd ditt ROT-avdrag när du anlitar våra målare. 

Just nu i butiken!

Tapeter för alla

Vi har samlat de bästa tapetleverantörerna åt dig. Tänk på att förarbetet är det viktigaste för att
få ett så bra resultat som möjligt. Vi har alla produkter du behöver.

Vad ska jag tänka på när jag ska tapetsera?

Att förbereda väggarna är A och O. Ytan under ska vara slät och jämn för att den nya tapeten ska bli fin och fästa bra. Att få kanterna jämna i taket kan vara lite knepigt om du inte har rätt verktyg. Ta god tid på dig för att undvika luftubblor, och se till så du har rätt sorts lim.

På Stoby har vi lång erfarenhet av både tapetsering och målning. Kom in och prata med oss innan ditt nästa projekt så hjälper vi dig igång. För dig som hellre lägger tid på annat har vi hantverkare som kan ta hand om jobbet!

Lycka till!

Personal inom färg och tapet

Det går att måla på de allra flesta ytor inne och ute, oavsett om de tidigare är målade eller klädda med tapet.
Ibland behövs det en grundfärg som är avsedd för underlaget, ibland kan du måla direkt med väggfärg.
Är du osäker? Fråga oss, vi hjälper dig gärna!

Välkommen!

Okvägen 6, 281 51 Hässleholm, Tel: 0451 - 38 85 00, E-post: info@stoby.se

Vardagar: 9-18, Lördagar: 9-13
Röda dagar har vi stängt

 För avvikande öppettider t.ex. påsk, midsommar, jul eller andra högtider klicka här! 

Senaste trenderna på väggarna 2018

Veronica Strandh på vår färgavdelning berättar om de senaste trenderna på väggarna under 2018. Vi kommer se mer av stora mönster inspirerade från Afrika och mörka, mustiga färger. Vågar du hänga med i trenden? 

Vilka färger ska man välja på väggarna inomhus under 2018?
Redan under året som gått har vi märkt att de vita väggarna försvinner mer och mer. Nu väljer man lite mer färg. Det är en trend som absolut fortsätter in i 2018. Dock väljer de flesta fortfarande ljusa kulörer. Men vi märker alltmer att man vågar ta mörka och mustiga färger där även fondväggen har minskat.

Och vilka tapeter är inne under 2018?
Tapettrenden framåt kommer vara  ”vågade” med inslag av afrikanskt, mer färg och stora mönster. Vi märker även en trend där man vid tapetsering vågar tapetsera hela rummet. Men visst kommer fondvägg alltid att vara med i tiden.  

Hur viktigt är det att följa husets stil när man väljer färg och tapet?
Det bästa är att ”följa sin egen stil” när man inreder i sitt hem. Det är i hemmet vi hämtar ny energi och vill kunna koppla av från all stress i vardagen. Därför är det viktigt att skapa en trivsam miljö och inte bara följa en speciell trend. Ett förslag är också att se till husets charm när man gör om hemma och skapa den stil som passar huset och din personlighet.

Hur ska man tänka för att intrycket inte ska bli för rörigt när man vågar sig på starka färger eller en mönstrad tapet? 
Försök att skapa en röd tråd genom hela rummet. Har man en lugn vägg eller tapet så var inte rädd för att sätta mönster på textilier. Det blir väldigt harmoniskt och ombonat. Tänk tvärtom ifall du har mycket mönster på väggen, annars kan det bli en för ”blarrig” känsla. Överlag ska man tänka på motsatsen. Det är ett vanligt begrepp inom Feng Shui  där man ofta pratar om Yin och Yang som är varandras motsatser men där de tillsammans skapar en bra balans i rummet.

Vad är de vanligaste misstagen man gör när man målar eller tapetserar om ett rum hemma? 
Att man glömmer bort att måla taket. Oftast ser man inte resultatet förrän väggarna är klara och taket framhävs som smutsig. Allt förarbete är oerhört viktigt så som spackling av skruvhål och skarvar med mera.

Vilka är dina bästa tips på hur man ska tänka när man väljer färg eller tapet på väggarna? 
När du ska välja färg eller tapet till ett rum är det väldigt viktigt att tänka på hur ljuset faller in i rummet. En färg kan te sig helt annorlunda i ett hem jämfört med ett annat. Det beror på ljuset. Ett ljus i norrläge är mycket kallare än ett ljus i söderläge. Därför kan exempelvis en grå nyans bli blåaktig i ett kallare ljus. Vårt tips är att alltid köpa en provburk och testa hemma innan du väljer. När du gör det är det också viktigt att måla upp färgen på cirka en kvadratmeter. Gärna på två olika ställen, så man ser hur färgen ter sig i olika ljus även i rummet.

Samma sak gäller vid tapetsering. Idag är det vanligt att man sitter på internet hemma och söker inspiration. När du hittar en tapet du gillar så åk till en butik och titta på den. Färgen skiljer sig alltid från en skärm till att se den i verkligheten. Även här rekommenderar vi att låna hem en rulle för att hänga på väggen och se hur färgerna i tapeten ter sig i just ditt hem.

 

Intervjun är hämtad från Åsbo Hus
http://www.asbohus.se/a/senaste-trenderna-pa-vaggarna-2018